Post #3 : Ubuntu installatie op IFL90 notebook

Door 0X55AA op zondag 31 mei 2009 13:41 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 3.044

Vandaag installeer ik eindelijk Ubuntu 9.04 op mijn laptop. Ik had hem al een tijdje via Wubi staan, maar daarmee loopt hij wel erg traag. Omdat ik voor het moment geen nut meer heb aan Vista (heb hier nu mijn workstation voor), mag hij nu volledig over op Ubuntu.

Mijn workstation blijft Vista Business 64bit draaien.

Vandaag zal mijn blogpost dus over deze installatie gaan, problemen en oplossingen die ik tegenkom.

Als eerste 2 links:
http://www.ubuntu-nl.org/
Ubuntu Nederland. Hier kan je de iso's downloaden of cd's bestellen. Ook het forum is handig.

http://unetbootin.sourceforge.net/
UnetBootin. Dit uber handig programmaatje kan elk usb-stick (of sdkaartje) bootable maken met de juiste ISO. Niet enkel linux, maar ook XP bijvoorbeeld kan hiermee geboot worden.

Dit is het beste tooltje dat ik hiervoor ken, geen ingewikkelde commando's, of 3 verschillende tooltjes met een stappenplan. Nee, alles in 1 programma.

http://sourceforge.net/dbimage.php?id=173795

De werking spreekt voor zich, maar meer info staat ok hun website.

Wat mij trouwens opvalt is dat deze tweakersblog nogal onhandig is in gebruik. Ok, er staat onderin je tekstvak wel "Je kan gebruik maken van verschillende UBB codes....", maar waarom is er niet voor een echte editor gekozen zoals je bv in Joomla hebt? Of de belangrijkste functies met een knopje? Ook is er geen preview, wat wel jammer is. Je kan wel "zichtbaar voor publiek" uitvinken, dan de post bekijken, eventueel verbeteren en dan zichtbaar maken. Maar dit moet toch eenvoudiger kunnen?

Meer updates volgen ;)

Edit:

Zo, Ubuntu staat er ondertussen al op, en al voor een groot deel naar mijn zin gezet.

De installatie is heel vlot gegaan, alles werkt out of the box, zelfs mijn Fn-keys :).
Zonet Mac4lin geinstalleerd. Wel, alles behalve het thema, die staat nu op clearlooks, en heb ik de standaard icoontjes gebruikt.
http://sourceforge.net/projects/mac4lin

Commando om maximize, minimize en close rechts te hebben:
gconftool-2 --set /apps/metacity/general/button_layout --type string "menu:minimize,maximize,close"

Heel simpel in gebruik, er zit een install-file en uninstall-file in de package.

Wat mij wel enorm is opgevallen is dat Flash (youtube) VEEL beter werkt dan voorheen. Dit was een van de redenen dat ik Ubuntu indertijd had verwijderd (naast dagelijks adobe suite nodig te hebben). Veel crashes etc... Met de Adobe player lijkt alles opgelost te zijn.

Nu nog mijn draadloos aan de praat krijgen. Hij ziet de AP, maar wil mijn WEP-key niet slikken. Met de WUBI installatie ging dit wel (maar traag).

Voor de rest is er weinig te vertellen over Ubuntu. Alles werkt heel vlot, en een paar dingen zijn wel handig (zoals een automatisch linkje op het bureaublad naar je USB-stick toe als je hem inplugt). Zolang je geen specifieke win-applicatie nodig hebt zie ik niet in waarom je Windows XP/Vista zou willen draaien. Websites werken tegenwoordig allemaal wel met Firefox.

Het enige dat nog wat vervelend is is synchronisatie met randapparatuur zoals phones. Straks eens proberen of Nokia Suite met Wine wil draaien. En anders eens kijken of een Android-phone uitkomst bied.

Iemand een leuk agenda-proggie? Dagtaken kunnen inplannen en eventueel een werklog per taak kunnen bijhouden zou super zijn. (bv: haag snoeien: 10u: 50%. 13u: 100%)


Updates zodra het draadloos werkt :)

Edit:

Draadloos werkt, was een kwestie van te rebooten.

Tot morgen voor post#4!

Volgende: Post #4: Administrator in welkomstscherm 06-'09 Post #4: Administrator in welkomstscherm
Volgende: Post #2 05-'09 Post #2

Reacties


Door Tweakers user ReneDx, zondag 31 mei 2009 13:55

Over je laatste puntje, ik denk vooral dat de doelgroep hier daar totaal geen probleem mee heeft. Het zijn merendeels Tweakers of IT'rs die wel weten wat UBB's codes inhouden en doen. En het dan ook nog eens liever zelf typen ook.

Zo'n realtime editor heeft voor de doelgroep van T.net totaal geen meerwaarde naar mijn mening.

Door Tweakers user dcm360, zondag 31 mei 2009 14:07

Ook nog een kleine tip: maak duidelijke titels. De titel dekt de lading niet echt...

Door Tweakers user 0X55AA, zondag 31 mei 2009 14:37

Zo ff titel gefixt, maakt het in de toekomst ook makkelijker om iets terug te vinden.

@ReneDx, het is gewoon dat dit niet zoveel werk is om dit in te voeren. Vooral een preview zou leuk zijn. Hell, er staan zelfs icoontjes als je een reactie typt ;)

Door Tweakers user Faust, zondag 31 mei 2009 14:37

ben benieuwd naar de updates. Mensen die Vista Business 64bit draaien vinden linux meestal maar matig en of onhandig. Ik ben daarom benieuwd naar uw ervaringen :)

Door Tweakers user Bergen, zondag 31 mei 2009 18:00

Mensen die Vista Business 64bit draaien vinden linux meestal maar matig en of onhandig.
Op welk gebied vinden ze Ubuntu dan matig en/of onhandig?

Door Tweakers user Sebazzz, zondag 31 mei 2009 18:55

Ik zou als ik jou was eens een Debian Lenny installatie proberen. Debian is echt op deze AMD Athlon 4 laptop die ik hier hebt, een stuk sneller dan Ubuntu. Debian is in principe even gebruiksvriendelijk, en je kan de installatie grotendeels via internet laten verlopen waardoor je ook up-to-date bent als je voor de eerste keer start.

Door Tweakers user Raven, zondag 31 mei 2009 19:12

"UnetBootin. Dit uber handig programmaatje kan elk usb-stick (of sdkaartje) bootable maken met de juiste ISO. Niet enkel linux, maar ook XP bijvoorbeeld kan hiermee geboot worden."

Weet je dat laatste zeker? Heb dat nog niet zo lang geleden eens geprobeerd, de ISO van XP werd niet geaccepteert... (weet exacte fout zo even niet)

Daarnaast zie ik Windows niet als ondersteund op de site staan, of ik kijk er overheen.

[Reactie gewijzigd op zondag 31 mei 2009 19:14]


Door Tweakers user 0X55AA, zondag 31 mei 2009 19:48

@raven: werkt ZEKER, heb ik onlangs nog gebruikt om XP op mijn EEEPC te zetten. Vroeger gebruikte ik hiervoor de tutorial die op GOT staat, maar die is veel omslachtiger en gebruikt 3 tooltjes.

Wat ik me wel nog vaag herinner is dat ik zelf de iso (of uitgepakte i386 map) manueel op de stick had gezet. Maar het lukt zeker.

Door Tweakers user rutgerl, zondag 31 mei 2009 20:34

Kijk eens naar Zimbra Desktop , deze synchroniseert volledig met je google mail (of google apps). Evolution is ook prima.

Overigens is een usb boot stick van oa ubuntu en opensuse ook makkelijk te maken in ubuntu onder system->admin->create a usb startup disk. Bedankt voor UNetbootin, deze zal ik vast wel een keer nodig hebben voor als ik geen linux/bsd tot mijn beschikking heb.

Waarom een mac4lin thema, als je voor linux gaat ga je niet snel voor de eyecandy (alhoewel effecten dmv compiz beter zijn dan windows aero :*) ).

Door Tweakers user Raven, zondag 31 mei 2009 20:46

@0X55AA:
Hmm, dan vraag ik me af wat er toen mis is gegaan... :?
Later nog maar eens proberen.

Btw, weet jij toevallig of je met unetbootin meerdere installatie-cd/dvd's op 1 usb pen kunt zetten?

[Reactie gewijzigd op zondag 31 mei 2009 20:49]


Door Tweakers user 0X55AA, zondag 31 mei 2009 22:25

@Raven, dat zou ik niet weten. Waarschijnlijk kan je het startmenu aanpassen en koppelen aan verschillende iso's. Maar hoe/wat zou je moeten googlen of wat proberen met die ini files die aangemaakt worden.

@Rutgerl: Ziet er zeker leuk uit, net als google agenda etc, maar persoonlijk wil ik voor dergelijke zaken geen producten gebruiken van commerciele instellingen, ook al is het gratis. Bv Gmail. Gebruik ik privee als spammailadres, maar voor professionele doeleinden zeker niet. Als ze er morgen mee stoppen, of betalend maken sta je machteloos. En zeg niet dat dit niet kan, google heeft in het verleden ook van de een op de andere dag zijn betaaldienst voor films gestopt.

Ik zit nu wat rond te lezen over Evolution VS Thunderbird.

Evolution:
- standaard ingebakken
- standaard agenda aan boord
- crappy op windows
- geen plugins?
- ....?

Thunderbird:
- ben ik al gewoon
- goede client ook op windows
- plugin voor agenda nodig
- synchen met randapparatuur?
- veel plugins

Ze gebruiken beiden mbox als opslagformaat, dus daar hoef ik het niet voor te laten. Wat zou beter zijn in een zakelijke omgeving, naar stabiliteit/uitbreidbaarheid/samenwerking ?

Door Tweakers user 0X55AA, maandag 1 juni 2009 00:09

Heb even beter naar die Zimba gekeken, ziet er erg goed uit! Komende uurtjes even proberen.

Reageren is niet meer mogelijk